Археологически музей

Археологическият музей в град Бяла е един от най-младите музеи не само на територията на Варненска област, но и в България. Той е създаден през 2012 г., с цел съхранение и опазване на находките, открити при археологически изследвания на нос „Св. Атанас“. Идеята за създаването на музея се ражда още през 2009 г., когато са започнати и първите сондажни проучвания. Две години по-късно е завършен и проекта за реставрация, консервация и социализиране на късноантичната крепост на нос „Свети Атанас“.

Днес, посетителите могат да видят както реставрираната крепост, така и материалите, които са намерени и се съхраняват в Археологическия музей в град Бяла.

Изложбената зала се намира в центъра на града. Тя е предоставена от общинската администрация, за да бъдат опазени, съхранени и показани материалните културно-исторически находки, открити при археологическите проучвания на нос „Св. Атанас“. Експонатите в музея са намерени изцяло на територията на община Бяла. Материалите са подредени в няколко зали. Тук посетителите могат да научат интересни неща за живота на хората в крепостта, както и да видят много ценни находки, датиращи от античността. В музея са изложени и находки открити при подводни археологически проучвания, направени през 60-те, 70-те и 80-те години. Намерени са много амфори, котви, трапезна маса от керамика и други. Тук са изложени и много монети открити на нос „Св. Атанас“, които доказват, че търговията е била много развита в този период. В експозицията в музея посетителите могат да видят още различни предмети от бита на хората, живели някога на територията на нос „свети Атанас“. Тук са изложени и някои характерни за времето медицински инструменти. Интерес представлява бронзовата лампа, която е открита в град Бяла. В света има само 2 такива лампи, като другата е намерена на територията на днешна Сирия и в момента се съхранява в най-големия музей в Ню Йорк „Метрополитън“.

You may also like

Добре дошли в апарт комплекс на плажа – White Cliffs. Насладете се на морска почивка в уникални апартаменти с басейн на плажа в Бяла.