ЗАМОК РАВАДИНОВО

Замъкът  Равадиново е грандиозна атракция и може би, един от малкото замъци в Европа, построен само от един човек. Той е дело на архитекта Георги Костадинов Тумпалов, който е започнал изграждането на постройката през 1996 г. Забележителността се намира до село Равадиново, на около 3 км. от Созопол.

През 2016 г. Замъкът Равадиново „Влюбен във вятъра“ печели златен и сребърен медал в категория „Туристическа атракция“ и е обявен за архитектурно чудо на престижния международен конкурс „A ‘Design Award“. Архитектурният дизайн на самия замък е необичаен, малко екстравагантен и дори екзотичен.

Имайки предвид факта, че строежът му е започнал преди около 25 години, Замъкът Равадиново определено е единствен по рода си. Атракцията представлява голям интерес за посетителите, а един от тях описва обекта с думите „това е най-необичайната сграда на най-необичайното място“.

Замъкът Равадиново е на удобна локация, в близост до магистралата, така че,  ако карате от Бургас надолу, по Южното Черноморие на България, няма шанс да го пропуснете. От птичи поглед сградата прилича на кръст. Самият замък съчетава различни строителни декоративни стилове и материали, които определено, е интересно да се видят. Отвън конструкцията е украсена с орнаменти от месинг. Те висят на каменните стени, оградени с дебел бръшлян в задната част на замъка. Кулите са украсени с мед и месинг. Каменна порта в началото на замъка отвежда посетителите до уникалния дворец, където се намира красива арка. Малко след това, се озовавате в приказна градина с езеро, в което няколко бели и черни лебеда правят атмосферата още по-романтична.

За някои хора това е романтично и мистично място, за други е някакво бягство от реалността, а за трети това е идеалното място за фотосесия. Но без значение каква е причината за посещение, атракцията определено си заслужава да се види.

You may also like