Крепостта Св. Атанас

Крепостта Св. Атанас е едно доста интересно място, намиращо се на нос Св. Атанас, в околностите на град Бяла. В миналото, там се е разполагал пристанищен град. Крепостта датира от 5-6 век и е свидетел на хилядолетна история. Основните структури, които могат да се видят в този античен град са Базиликата, двете кръщелни и винарната.  Предполага се, че Базиликата е създадена като такава по начало, за покръстване на местното население. Постепенно, около нея се създават и други съоръжения, които са свързани с този раннохристиянски сакрален център. Вътре в Базиликата е имало кръщелна, която по-късно е била разрушена, а на нейно място се построява втора кръщелна. Особен интерес сред посетителите предизвиква възстановената мраморна олтарна маса от 5-6 век – една от малкото запазени почти изцяло не само в България, но и в света. От интериора на сградата са запазени много значителни части. Цялата Базилика, която е открита в своята украса, в своето устройство, показва една много висока класа за тази епоха. На няколко места в античния храм са открити и части от стенописи, които са сред най ценните находки в района.

При разкопките, още са открити обществена баня, древни керамични съдове, както и пещи за производството им, цели улици и различни по предназначение постройки. Освен на древна история, тук посетителите могат да се насладят и на невероятната гледка, която се разкрива от Базиликата.

Крепостта Св. Атанас се намира в непосредствена близост до централния плаж на град Бяла и може да бъде посетена всеки ден от 10:00 до 20:00.

You may also like

Добре дошли в апарт комплекс на плажа – White Cliffs. Насладете се на морска почивка в уникални апартаменти с басейн на плажа в Бяла.