Белите скали

Белите скали са ключова атракция, намираща се в северната част на живописния район на курорта Бяла и на около 60 км. от град Варна. Те представляват варовиков непрекъснат геоложки профил и са едно от малкото места по света, които свидетелстват за гигантски космически  катаклизъм, датиращ още от преди 65 милиона години. Има само няколко подобни места по света, но те не са достъпни. По онова време (периода Креда-Терциер), когато пълновластни господари на Земята са динозаврите, огромен метеорит се стоварва край Мексико, а последствията стигат чак до територията на днешния град Бяла, който е на цели 10 000 км. от сблъсъка. Откривателят на този природен феномен е австралийският геолог Антон Призингер. 

Белите скали, по същество, са природен геоложки музей, където могат да бъдат проследени различните периоди на земната кора. В допълнение към самите скали, на брега е запазена древна система от укрепления от края на VII век. Недалеч от селото, може да се видят и руините на римска крепост.

Община Бяла е  поела инициатива, с цел опазване на тази уникална природна забележителност. Този район е превърнат в природен резерват от 2001 г. В близост до централния площад на града има изложбен и информационен щанд на резервата, където посетителите имат възможност да научат повече за генезиса на Белите скали. Не по-малко внимание се отделя и на мястото, което скалите заемат в световната история на формирането на земната кора.

You may also like

Добре дошли в апарт комплекс на плажа – White Cliffs. Насладете се на морска почивка в уникални апартаменти с басейн на плажа в Бяла.